Stichting Het Moedernetwerk zet zich in voor gezinnen in Amsterdam Nieuw-West

Team

Het Moedernetwerk is opgericht door Leila Badaou. Samen met het kernteam is zij de stuwende kracht achter het netwerk en is zij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Tanja van Dijk ondersteunt Leila en het Moedernetwerk bij de algemene professionalisering. In de rol van coach en adviseur helpt zij bij het ontwikkelen van beleid dat nodig is om de groei en ambities van het Moedernetwerk mogelijk te maken. De moeders en ervaringsdeskundigen van het kernteam zijn het klankbord van de stichting en spelen een belangrijke rol bij het bereik van overige gezinnen. Bij deze groep moeders is veel ervaring en kennis gebundeld. Zij ondersteunen niet alleen elkaar, maar ook nieuwe moeders uit het netwerk. Ook helpen ze de stichting bij verschillende activiteiten. We stellen ons hier graag voor.

Leila werkte jarenlang als begeleider in de zorg voor kinderen met een beperking. Als intermediair bij een dagbesteding en intercultureel consulent bij Cordaan was zij op eigen initiatief steeds de verbindende schakel tussen ouders en de instelling. In die rol zag zij hoe de ontwikkeling van de kinderen sneller vooruitging wanneer de betrokkenheid van de ouders groot was. Tegelijkertijd signaleerde ze dat juist de moeders zichzelf vaak verloren in de zorg voor hun kind.

Om niet-Westerse moeders van kinderen met een beperking beter te ondersteunen zette Leila daarom in 2008 stichting Moedernetwerk op. Vanaf het begin richtte ze zich op het versterken van de positie en het zelfvertrouwen van moeders met een kind met een beperking. Ze maakte lastige thema’s bespreekbaar en stelde de moeders in staat zoveel mogelijk kennis te vergaren zodat zij zelf de weg weten te vinden in de zorg en de beste ondersteuning voor haar kind en haarzelf.

Voor Leila is het belangrijk dat moeders inzien dat ze niet alleen staan.
Dat ze hun eigen kracht herkennen en gebruiken.

Vlak na oprichting ontving de stichting de stimuleringsprijs van Cordaan in 2008 en de Sigra award voor diversiteit en integratie in 2010. Inmiddels heeft Het Moedernetwerk haar bestaansrecht bewezen en een plek verworven in het zorglandschap van Amsterdam Nieuw-West. Leila wordt regelmatig gevraagd deel te nemen aan initiatieven in de stad met thema's zoals inclusiviteit, vrouwen en kinderen in de stad en innovatie in de zorg en buurtwerk. Zo nam zij onder andere deel aan Ma.ak 020, WomenMakeTheCity Nieuw-Westen de campagne Hou van je Held van de Gemeente Amsterdam.

Toon meer…

Milouda is moeder van Hicham Ibrahimi, een jongen met autisme. "Het Moedernetwerk heeft mij kracht gegeven om mezelf te blijven ontwikkelen en steeds op zoek te blijven gaan naar de beste zorg voor mijn zoon. Ik heb mij in de afgelopen jaren erg ontwikkeld en ben zelfs aangemoedigd om mijn diploma zorg en welzijn te halen. Ik heb meer inzicht gekregen en ben ook zelfverzekerder geworden. Nu geef ik mijn kracht door aan andere moeders. Ik ben ervaringsdeskundige en bied altijd een luisterend oor. Daar waar ik kan, steun ik door advies te geven en ik steun ook met allerlei activiteiten."

Toon meer…

Sabrina is moeder van twee jongens, haar zoon Ernst heeft klassiek autisme. "Het Moedernetwerk heeft me inzicht, duidelijkheid en rust gebracht. Ik voel me hier gehoord en gesteund in moeilijke tijden. Als ervaringsdeskundige help ik nu andere moeders, bijvoorbeeld door een luisterend oor te bieden aan nieuwe moeders. Ik herken hun zorgen en angsten en kan psychisch ondersteuning bieden door hen tijd en ruimte geven hun verhaal te vertellen. Een probleem kunnen we niet altijd direct oplossen, maar wij weten vaak wel weer een andere weg om de oplossing te vinden."

Lees hier het artikel met Sabrina in Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (sept 2023).

Toon meer…

Ouahiba is de moeder van Hamza, een zoon met een verstandelijke beperking en autisme. "Toen Hamza vijf jaar was ging hij naar de dagbesteding en daar ontmoette ik andere moeders van kinderen met een beperking - zij brachten me in 2011 in contact met het Moedernetwerk. Ik ben geboren en opgegroeid in Marrokko. Daardoor sprak ik slecht Nederlands en had ik geen vriendinnen in Amsterdam. De gesprekken met hulpverleners verliepen moeizaam, in gebarentaal. Via het Moedernetwerk kreeg ik steun en heb ik mijzelf ontwikkeld. Ik kon in mijn eigen taal praten, maar heb ook mijn Nederlands verbeterd. We kunnen ervaringen uitwisselen en wij begrijpen elkaar. Ik ben heel trots op onze kerngroep en dat we er voor elkaar zijn."

Toon meer…

Mimount is sinds 2008 betrokken bij het Moedernetwerk. "Toendertijd had ik één kind, Adib, een meervoudigd gehandicapte zoon. En ik was zwanger van een meisje. Via de dagbesteding van mijn zoon kwam ik in contact met Leila en het Moedernetwerk. Ik sprak niet goed Nederlands, maar met de vrouwen van het netwerk kon ik in mijn eigen taal praten over wat er aan de hand was. Toen mijn dochter werd geboren - Rim - bleek ook zij meervoudig gehandicapt te zijn. Bovendien werd ze ziek waardoor ik in een depressie dreigde te komen. Ik kwam mijn huis niet meer uit. De vrouwen van het Moedernetwerk vroegen mij toen om bij de kerngroep te komen. Ik heb 'ja' gezegd - de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Het Moedernetwerk was mijn redding, ik vond hier de rust en kracht om door te gaan. De verhalen van de andere moeders deden me inzien dat ik niet de enige vrouw ben die het zwaar heeft. Ook andere moeders zien soms de muren op zich afkomen. We zijn een steun voor elkaar. Ik ben blij dat ik een luisterend oor kan zijn voor nieuwe moeders en mijn eigen ervaringen met hen kan delen." 

Toon meer…

Fadma is de mama van Senna Chahbari (19). "Mijn dochter heeft een stofwisseling ziekte, autisme en een verstandelijke beperking. Het Moedernetwerk heeft me veel steun gegeven en informatie over waar ik terecht kan voor hulp en zorgaanvragen. Ook heeft de groep van moeders me geholpen om mondiger te worden en kritisch te kijken naar de zorg van mijn kind. Dankzij het Moedernetwerk heb ik mezelf ontwikkeld tot een mama die een stem heeft voor haar dochter die zelf niet kan praten.  

Ik zit nu in de kerngroep van het Moedernetwerk en mijn kracht zit 'm vooral in ouders aansporen om hulp te vragen. Als ouders ergens tegenaan lopen, help ik ze in het traject totdat ze de juiste hulpverlening hebben gevonden. En uiteraard deel ik mijn persoonlijke ervaring om ouders gerust te stellen. Ik vertel hen dat het normaal is als ze zich in eerste instantie alleen en onbegrepen voelen, maar ik wil niet dat ouders bij de pakken neer gaan zitten (zoals ik heb gedaan). Dus ik moedig hen aan veel te praten en hun eigen krachten in te zetten en om hulp te vragen daar waar ze het zelf niet kunnen."

In Make a Wish magazine december 2023 verscheen dit verhaal over Senna & Fadma.

Toon meer…

Najat is de moeder van Houda, Zaid en Hiba. Haar dochter Houda en zoon Zaid zijn meervoudig gehandicapt; daarnaast lijden ze aan een stofwisselingziekte (aicardi goutieres syndroom). "Voor mij is het Moedernetwerk een oplaadpunt voor mijn batterijen, een soort therapie die me energie geeft om door te gaan. Doordat ik in contact kom met lotgenoten, krijg ik het gevoel dat ik niet alleen voor sta en dat alle uitdagingen in de gehandicapte wereld hetzelfde zijn. Bij het Moedernetwerk voel ik me begrepen en krijg ik veel steun." 

Toon meer…

Tanja is sinds 2019 betrokken bij het Moedernetwerk. Eerst als adviseur en nu als beleidsmedewerker. Naast mijn werk voor Moedernetwerk ben ik oprichter en directeur van Stichting Tamino, een organisatie die kunst als middel inzet om kinderen en jongeren in kwetsbare posities in hun kracht te zetten. Wat mij enorm aanspreekt in Moedernetwerk is dat moeders (ouders) zelf het heft in hand nemen en elkaar steunen en bijstaan. Onder de bezielende leiding van Leila is Moedernetwerk uitgegroeid tot een sterk netwerk dat niet meer weg te denken is uit Nieuw-West. Ik ben er trots deel uit te mogen maken van deze mooie organisatie!

Toon meer…

Mijn naam is Latifa en ik ben moeder van 3 gezonde dochters. Ik ben bij het Moedernetwerk gekomen via Leila, die ik kende via de school van onze kinderen. Leila vroeg me om als vrijwilligster te komen notuleren bij het Moedernetwerk en dat heb ik ook lange tijd tijd gedaan. Wat ik zo bijzonder vind aan dit netwerk is de kracht van de afzonderlijke vrouwen, maar ook de kracht die zij als groep hebben. Samen slaan ze de handen ineen en bieden een luisterend oor. Ze staan altijd voor elkaar klaar. Ik ben als vrijwilligster bij verschillende activiteiten van het Moedernetwerk actief.

Toon meer…

Ik ben Mimount en moeder van 5 kinderen waarvan de jongste (een jongen) een beperking heeft. Hij heeft helaas geen echte diagnose gekregen, ons is alleen verteld welk gen zijn beperking veroorzaakt. Toen ik dit tien jaar geleden in het ziekenhuis te horen kreeg, was ik zo overweldigd dat ik het gewoon even niet meer wist. De maatschappelijke werkster van het ziekenhuis heeft mij vervolgens met Leila in contact gebracht. Bij mij thuis hadden we een gesprek en daarna bij het moedernetwerk. Sindsdien ben ik bij het moedernetwerk. Dankzij het netwerk heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en zelfwaardering. We kunnen alles met elkaar bespreken en we zijn verbonden door onze kinderen. We helpen elkaar door dik en dun.

Toon meer…

Ik ben Mina en moeder van 4 kinderen, 3 zijn gezond maar één heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) als gevolg van kanker. Via Najat ben ik bij het Moedernetwerk betrokken geraakt. Als vrijwilligster verzorg ik meestal de notulen. De kracht van dit netwerk zit ‘m in het begrip van de moeders voor elkaar en elkaars sitiatie. Als geen ander snappen ze waar de ander tegen aanloopt, omdat de meesten moeders kinderen met een beperking hebben.

Toon meer…